Om die felbegeerde baan te bemachtigen moet u solliciteren. Er komt veel kijken bij een sollicitatie.
Zo moet u een pakkende sollicitatiebrief hebben, maar ook de juiste houding tijdens een sollicitatiegesprek. Tevens is het belangrijk om een goed gestructureerde Curriculum Vitae te hebben.
Hier kunt u informatie vinden over het sollicitatieproces, het schrijven van een sollicitatiebrief en informatie over hoe u een CV kunt opstellen.
Tijdens een sollicitatiegesprek is het ook belangrijk dat u zichzelf presenteert. De persoon waar u een gesprek mee heeft weet namelijk niet wie u bent.
Daarom is het verstandig om voorafgaande een gesprek al te weten wat uw sterkste punten zijn. Wat zijn uw competenties? Vertel aan uw gesprekspartner wat u het bedrijf te bieden heeft.
Na een aantal sollicitaties heeft u eindelijk uw felbegeerde baan, maar na een jaar beseft u toch dat u meer wilt. Dit kan van alles zijn. Een leukere baan, meer verantwoordelijkheid of meer uitdaging.
Of u vindt uw huidige baan niet leuk en denkt eraan om ontslag te nemen. Hier kunt u informatie vinden over het schrijven van een ontslagbrief. Zit u vast aan een concurrentiebeding? Lees hier wat dit precies inhoudt en kom zo niet voor verrassingen te staan!
Hieronder behandelen we opeenvolgend:
- solliciteren
- arbeidsvoorwaarden
- ontslag
Solliciteren
Het woord ‘solliciteren’ wordt vaak met een zucht uitgesproken.
Velen ervaren solliciteren namelijk als iets vervelends. Maar dat hoeft het niet te zijn wanneer u zich goed voorbereidt. Het is namelijk heel belangrijk om u goed voor te bereiden op een sollicitatie.
Verdiep u in het bedrijf waarbij u gaat solliciteren. Zo komt u gemotiveerd over en voorkomt u dat u vragen stelt over het bedrijf, waarvan het antwoord al op de website staat.
Verder is uw houding tijdens een sollicitatiegesprek erg belangrijk. Zorg dat u zelfvertrouwen uitstraalt. Zorg dat u goed gekleed naar uw sollicitatie gaat, dit kan ook een positief effect hebben op uw zelfvertrouwen.
Al met al, er is veel wat u kunt doen voordat u toekomt aan het voeren van een sollicitatiegesprek. Laat zien wie u bent en maak duidelijk waarom u geschikt bent voor die bepaalde functie.
Om u alvast op weg te helpen biedt deze site informatie over, tips voor en voorbeelden van het sollicitatieproces. Denk daarbij aan het curriculum vitae, de sollicitatiebrief/motivatiebrief, competenties en het sollicitatiegesprek.
Curriculum vitae opstellen
Direct uit de studiebanken of na een ontslag is het vaak erg moeilijk om (weer) aan een baan te komen. Om succesvol te solliciteren is het noodzakelijk om een curriculum vitae, afgekort cv, op te stellen dat de werkgever een goed beeld geeft van de sollicitant.
Om de kans te vergroten dat een curriculum vitae bij een potentiële werkgever aanslaat, is het aan te raden moeite te steken in een optimale invulling van het cv. Lees alles over het cv en de voorbeelden, curriculum vitae.
Open sollicitatiebrief
Voordat u überhaupt kunt solliciteren, zult u eerst op zoek moeten gaan naar een open vacature.
Bedenk welke sector u leuk vindt en ga vervolgens binnen die sector op zoek naar een baan. U kunt zich ook inschrijven bij een uitzendbureau.
Zij zullen u helpen met het vinden van een baan. Weet u zelfs al voor welk bedrijf u wilt werken? Ga dan naar hun website en kijk of er vacatures openstaan. Wanneer dit niet het geval is kunt u altijd een open sollicitatiebrief sturen.
Sollicitatiebrief of motivatiebrief
Naast een curriculum vitae wordt er over het algemeen ook gevraagd of de sollicitant een sollicitatie- of motivatiebrief kan opsturen. Hierin licht de sollicitant in één, maximaal twee pagina’s toe wat zijn of haar motivatie, kwalificaties en competenties zijn om bij het betreffende bedrijf aan de slag te gaan.
Deze brief is voor iedere sollicitatie weer anders, aangezien deze toegespitst moet zijn op de specifieke vacature. Toch is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.
Een sollicitatiebrief en motivatiebrief komen grotendeels op hetzelfde neer. Het belangrijkste verschil is dat een sollicitatiebrief voornamelijk dient als toelichting op het curriculum vitae, terwijl de motivatiebrief focust op het beantwoorden van de waaromvraag van het solliciteren.
Vanwege de vele gelijkenissen kunt u hier een aantal voorbeelden, richtlijnen en tips vinden die grotendeels op beide varianten van toepassing zijn.
Voorbeeld
Een goede eerste indruk bij uw mogelijke nieuwe werkgever is erg belangrijk. Als u aan de hand van een motivatiebrief al een goed beeld van uzelf heeft geschetst, bent u al voor vijftig procent binnen.
Wij dragen hier graag een steentje aan bij door voorbeelden van motivatiebrieven te bieden. Een voorbeeld van een motivatiebrief kunt u gebruiken als blauwdruk voor het maken van uw eigen motivatiebrief.
Door enkele van deze brieven door te nemen krijgt u een idee van wat voor een soort tekst van u wordt verwacht. Maak er echter wel altijd uw eigen brief van.
Neem de voorbeelden van een motivatiebrief als basis en bouw hier uw eigen verhaal omheen. Kijk op onze voorbeeld pagina voor inspiratie.
Tips
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief komt wellicht meer kijken dan u denkt. Een algemene tip bij het schrijven is om ervoor te zorgen dat u een enthousiaste brief schrijft.
Wanneer u niet in de stemming bent om te schrijven, probeer uzelf te motiveren of wacht anders even met schrijven. Stuur uw brief in al uw enthousiasme niet meteen op, kijk er later nog eens goed naar en lees de brief hardop voor.
Lopen alle zinnen goed, staan er geen spelfouten in de sollicitatiebrief? Het is verstandig om de brief eens te printen en op papier door te nemen, zo pikt u er makkelijker fouten uit. Bekijk onze tips voor het schrijven van uw sollicitatiebrief of motivatiebrief.
Opbouw van een sollicitatiebrief of motivatiebrief
Bij een sollicitatiebrief of motivatiebrief is een goede opbouw er belangrijk. Een brief kunt u opbouwen vanuit het AIDA-model, dit staat voor attention, interest, desire & action.
U probeert dus eerst de aandacht te trekken van de werkgever, vervolgens probeert u interesse te wekken en spreekt u uw eigen wensen uit. Ten slotte gaat u over op actie, bijvoorbeeld om een vervolggesprek te krijgen.
Enkele stappen in de opbouw van een sollicitatiebrief of motivatiebrief bieden duidelijkheid.
Als u kennis heeft genomen van onze voorbeelden en tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief, kunt in door het volgen van enkele stappen zelf een brief samenstellen.
Hier volgt een voorbeeld van een opbouw van een sollicitatiebrief of motivatiebrief:
- Begin de brief altijd met een aanhef: ‘Geachte heer…’ of ‘Geachte mevrouw…’. Vaak staat in de vacature aan wie u de brief kunt richten. Is dit niet het geval, gebruik dan enkel ‘Geachte heer/mevrouw’.
- Verwijs naar de vacature waarop u reageert. Bijvoorbeeld: ‘Naar aanleiding van uw vacature voor de functie van dierenarts wil ik graag reageren’.
- Probeer vervolgens met een opvallende zin te komen waarin u uitlegt waarom deze functie uw interesse wekt en waarom deze functie iets voor u is. Hierin kunt u namelijk het onderscheid maken met de andere sollicitanten.
- Hierna gaat u het over uzelf hebben. Wie ben ik, wat heb ik gestudeerd, relevante werkervaring, etc. Denk aan de vijf w’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Hoe sluiten deze eigenschappen aan op de vacature?
- In de volgende alinea gaat u in op de vacature waarop en het bedrijf waarbij u solliciteert. Waarom spreekt dit bedrijf mij aan? Wat voeg ik toe voor het bedrijf? Wat verwacht u van de functie en het bedrijf?
- Ten slotte sluit u de brief af met een goede slotzin. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoop uw interesse gewekt te hebben en denk in het bezit te zijn van de juiste kwaliteiten die nodig zijn voor deze functie. Ik zie uw reactie graag tegemoet.’ Op deze manier bevestigt u uw kwaliteiten nogmaals en vraagt u om een reactie. U gaat dus over tot actie.
- De brief sluit u af met een formele groet. ‘Met vriendelijke groet’ of ‘In afwachting op uw reactie verblijf ik’ volstaan. Vergeet niet te verwijzen naar uw cv.
Als u deze opbouw volgt en bij het schrijven van uw sollicitatiebrief of motivatiebrief op enthousiaste en persoonlijke wijze uzelf verkoopt, verhoogt u de kans op succes aanzienlijk.
Laat overigens altijd een witregel tussen de alinea’s en zorg ervoor dat uw cv en motivatiebrief in dezelfde stijl geschreven zijn.
Open sollicitatiebrief
Soms komt u maar geen geschikte vacature tegen. In dat geval kunt u er altijd voor kiezen om een open sollicitatiebrief te sturen aan een bedrijf waar u graag zou willen werken.
Wanneer u een open sollicitatie doet bij een organisatie, dan hebt u een ander soort brief nodig dan wanneer u naar aanleiding van een vacature solliciteert.
Voordat u begint te schrijven is het daarom aan te raden om enkele voorbeelden van open sollicitatiebrieven en tips voor het opstellen van de open sollicitatiebrief door te nemen.
De combinatie met het curriculum vitae
De sollicitatieprocedure start niet met alleen het schrijven van de sollicitatie of motivatiebrief. Deze gaat altijd vergezeld van een curriculum vitae, oftewel het cv.
De twee documenten zijn complementair, ze vullen elkaar aan. Het zijn dus geen substituten. Zet in uw brief niet gewoon een beschrijving van uw cv, maar wijdt uit over zaken die hierin wellicht niet één op één terug te vinden zijn.
Daarnaast is het belangrijk dat uw sollicitatiebrief of motivatiebrief een geheel vormt met het cv. Voor beide zijn vele voorbeelden te vinden, maar zorg ervoor dat de definitieve versies altijd goed samengaan.
Hierbij kunt u denken aan het lettertype en opmaak van de brief, maar ook dat bijvoorbeeld de beschreven ervaring terugkomt en dat andere relevante ervaringen die u niet uitgebreid in uw brief kunt beschrijven, toch terugkomen in het cv.
Sollicitatiegesprek voorbereiden
Veel mensen vinden een sollicitatiegesprek een spannende aangelegenheid. Een goede voorbereiding kan echter de nodige onrust en onzekerheid wegnemen.
Hoewel u nooit van tevoren weet wat uw gesprekspartner gaat vragen, kan het geen kwaad mogelijke sollicitatievragen en enkele tips voor aanvang van het sollicitatiegesprek door te nemen. Een eerste indruk staat of valt immers door zelfvertrouwen uit te stralen.
Competenties en voorbeelden
Competentie is letterlijk ‘het vaardig zijn in iets’. U zult dit woord vaak tegenkomen bij het lezen van vacatures of tijdens een sollicitatiegesprek. Dan is het handig om te weten wat competenties nou precies zijn. Een lijst met verschillende competenties kan hierbij helpen.
Arbeidsvoorwaarden
Als u in loondienst bent of gaat, is het belangrijk de best mogelijke arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Daarom is het belangrijk om te weten waar u op moet letten.
Wie in loondienst is, werkt onder arbeidsvoorwaarden die in het arbeidscontract en vaak in wetgeving zijn vastgelegd. Over deze arbeidsvoorwaarden kan vaak tijdens het sollicitatieproces onderhandeld worden.
Meestal is een arbeidsvoorwaardengesprek onderdeel van de procedure, maar dit is niet altijd het geval. Hoe dan ook is het van belang goed voorbereid te zijn wat u van uw werkgever mag verwachten.
Onder arbeidsvoorwaarden vallen onder meer zaken als het salaris en afspraken over vakanties en verlof, maar mogelijk ook een concurrentiebeding, geheimhoudingsclausule of bijtelling. Voor jongeren, moet tevens rekening gehouden worden met het minimumloon.
Vakanties en verlof
Iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen en in bepaalde gevallen ook op (on)betaald verlof. Hier vindt u meer informatie over vakantiedagen en verlofregelingen.
Lees onder meer wat vakantiedagen zijn en hoe u het vakantiegeld berekent. Daarnaast zijn er verschillende soorten verlof, zoals onbetaald en bijzonder verlof, ouderschapsverlof, vaderschapsverlof, zorgverlof en zwangerschapsverlof.
Ook in het geval van arbeidsongeschiktheid komt u in een verlofregeling terecht en moet u mogelijk terugvallen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
U bent vast bekend met het spel: ‘ik ga op reis en ik neem mee’. Heerlijk om alvast te speculeren over wat u gaat meenemen op reis. U werkt dan ook een jaar lang hard voor uw vakantiedagen.
Bij iedere baan spaart u vakantiedagen, want iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen. Dit staat vastgelegd in uw arbeidscontract. Wanneer u uw vakantiedagen opvraagt gaat dat in overleg met uw werkgever.
Maar u heeft niet alleen recht op vakantiedagen, nee u heeft ook recht om onder bepaalde omstandigheden verlof aan te vragen. Er zijn verschillende situaties waarvoor u betaald verlof krijgt, maar er zijn ook situaties waarvoor u onbetaald verlof krijgt.
De regelingen omtrent verlof en vakantie staan in de wet arbeid en zorg. Vaak zijn de verschillende vormen van verlof ook opgenomen in uw arbeidscontract. Lees dit contract daarom ook goed door.
Het is aan te raden om van te voren al uw vakantiegeld te berekenen. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van de vroeg-boekkortingen. Het is vaak fijn om uit te kijken naar een vakantie.
Voorpret is vaak net zo leuk als de vakantie zelf! Om te weten wat u kunt uitgeven aan uw vakantie is het daarom prettig om van te voren dit bedrag te berekenen. Wanneer u niet op vakantie gaat kunt u vaak later uw vakantiedagen uitbetaald krijgen.
Vakantiedagen en berekenen van vakantiegeld
Uiteraard hoeft u met uw vakantiegeld niet met vakantie te gaan. U kunt uw vakantiegeld ook opsparen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een nieuw bankstel. Zorg dat uw financiële administratie op orde is, zodat u precies weet hoeveel u kunt besteden aan uw vakantie. U kunt van te voren al berekenen op hoeveel vakantiedagen en op hoeveel vakantiegeld u recht heeft. Lees hier alles over het berekenen van uw vakantiedagen en vakantiegeld. Lees meer over vakantiedagen en vakantiegeld berekening.
Verschillende soorten verlof
Er zijn verschillende situaties waarvoor u eventueel verlof voor wilt aanvragen. Het kan zijn dat u verlof wilt aanvragen voor een begrafenis, huwelijk of omdat u zwanger bent. Hier vindt u informatie over de verschillende vormen van verlof. U kunt hier tevens informatie vinden over betaald of onbetaald verlof. Lees onze pagina over alle soorten verlof.
Arbeidsongeschiktheid & AOV
Niet ieder verlof is gewenst. Wanneer u arbeidsongeschikt bent of plots arbeidsongeschikt raakt, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. U wordt vaak niet alleen lichamelijk geraakt, maar ook op het gebied van uw financiën.
Niet altijd kunt u zich hier van te voren op voorbereiden, maar het is slim om voorbereid te zijn, bijvoorbeeld door na te denken over verzekeringen.
Hier vindt u informatie over AOV en tevens vindt u hier informatie over eventuele overheidsuitkeringen die u kunt ontvangen. Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Bijtelling
Wanneer u een auto van de zaak krijgt en daarmee ook meer dan 500 privé kilometers mee wilt maken, dan dient u rekening te houden met bijtelling.
Afhankelijk van het voertuig en de geproduceerde CO2-uitstoot wordt een een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig opgeteld bij het inkomen van de werknemer.
De bijtelling wordt zo maandelijks verrekend met de inkomstenbelasting van de werknemer. Lees hier meer over de bijtelling.
Ontslag
Wanneer u ontslag wilt nemen of juist een ontslag moet mededelen zijn er een aantal juridische aspecten waarmee u rekening dient te houden. Kijk voor meer info, bij ons ontslagbriefvoorbeeld.