Ondernemingsplan voorbeeld

Alvorens een eigen bedrijf te beginnen is het verstandig om een ondernemingsplan te maken. Een ondernemingsplan wordt ook wel een businessplan genoemd. Met een ondernemingsplan zet u op papier wat uw doelstellingen en mogelijkheden zijn voor het starten van een bedrijf. In sommige gevallen is het een vereiste om een ondernemingsplan te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een kredietaanvraag bij een bank. Een goed ondernemingsplan kan ook zorgen voor vertrouwen bij leveranciers of verzekeraars. Een businessplan kan uit verschillende onderdelen bestaan. Die onderdelen zijn: persoonlijk, interne organisatie, externe organisatie, financiële zaken en overige zaken.

Een ondernemingsplan is vrij persoonlijk. Toch kunt u hier een voorbeeld vinden van een plan. Dit kunt u gebruiken voor als u echt niet weet hoe u moet beginnen. Of gebruik het als basis voor uw eigen ondernemingsplan.

Eigen bedrijf starten

Er komt veel kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Nadat u uw ondernemingsplan heeft opgesteld is het tijd voor de volgende stap. Zo moet u zich inschrijven in het Handelsregister bij de KvK (Kamer van Koophandel). Bedenk van te voren vast uw bedrijfsnaam. Tevens moet u ook een startkapitaal hebben. In de huidige economie is het moeilijk om van de banken geld te krijgen om een bedrijf op te zetten. Een alternatief wat steeds populairder wordt is ‘crowdfunding’. Bij crowdfunding is er direct contact tussen ondernemers en investeerders.

Er zijn platformen waar deze twee partijen met elkaar in contact kunnen komen. Indien nodig zult u ook moeten kijken naar een productieruimte of een bedrijfsruimte. Vergelijk verschillende soorten panden en kijk ook wat voor product of dienst u aanbiedt in verband met het kiezen van een locatie. Moeten mensen actief naar uw bedrijf toe? Zorg dan dat er voldoende parkeerruimte is. Ook zal u verschillende vergunningen bij de overheid moeten aanvragen. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor bedrijf u gaat starten. Houd hier echter wel rekening mee, want het kan een tijd duren voordat u de vergunning krijgt.

Als ondernemer moet u ook uw rechtsvorm bepalen. Bent u een eenmanszaak of een besloten vennootschap?  Verder heeft u als ondernemer ook te maken met milieuvoorschriften. Ook moet u een administratie opzetten. U bent namelijk wettelijk verplicht om deze administratie bij te houden en zeven jaar te bewaren. Doe ook onderzoek naar verschillende verzekeringen en sluit diegene af die voor u van toepassing zijn.

Ondernemingsplan voorbeeld

Een ondernemingsplan heeft de volgende opbouw:

1 Inleiding
2 Samenvatting

2.1  Financiering

2.2  Realisatie

3 Persoonlijk

3.1  Personalia

3.2  Inkomenssituatie

3.3  Opleidingen

3.4  Werkervaring

3.5  Ondernemerskwaliteiten

4 Onderneming

4.1  Bedrijfsgegevens

4.2  Bedrijfsidee

4.3  Doelgroep

4.4  Rechtsvorm

4.5  Personeel

4.6  Administratie

4.7  Vergunningen

4.8  Vestiging

4.9  Verzekeringen

4.10 Algemene voorwaarden

4.11 Bereikbaarheid

5 Marketingplan

5.1  Omgevingsanalyse

5.2  SWOT-analyse

5.3  Concurrentieanalyse

5.4  Concurrentiepositie

6 Marketinginstrumenten

6.1  Product / dienst

6.2  Prijs

6.3  Plaats

6.4  Promotie

6.5  Exclusieve Verkoop Argumenten (EVA)

6.6  Marketing actieplan

6.7  Missie- Visie

Zoals u kunt zien zijn er aardig wat punten die moeten worden aangekaart. Neem daarom rustig de tijd om een ondernemingsplan te schrijven. Indien u het allemaal even niet meer weet legt u het stuk weg, neemt een frisse neus en gaat vervolgens weer door met schrijven.