Een curriculum vitae, afgekort cv, is het visitekaartje van de sollicitant. Het is namelijke het eerste wat een bedrijf over u leest. Curriculum vitae betekent letterlijk ‘levensloop’. Het is een document waarin uw persoonlijke gegevens staan, maar ook uw capaciteiten, werkervaring en nevenactiviteiten. Aan de hand van uw cv bepaalt de werkgever of hij/zij u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.
Representatief cv opstellen en tips
Een curriculum vitae vertelt over uzelf, de kwaliteiten die bij u horen en uw werkervaring. Bij het opstellen van het cv is het van belang dat er enkel feiten worden genoemd. Alleen opleidingen, vaardigheden, werkervaringen en kwaliteiten komen naar voren in het cv.
Het is heel handig om een standaard cv opgeslagen te hebben. Dit hoeft dan slechts aangepast te worden aan hetgeen waar u naar solliciteert. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u na een lange tijd, of zelfs voor het eerst gaat solliciteren. Het is in ieder geval van groot belang dat u veel aandacht schenkt aan het maken van een representatief cv. Immers, een werkgever zal bij veel sollicitaties als eerste uw cv scannen. Ziet een cv er onoverzichtelijk uit, dan zal u zelf ook snel ongeordend overkomen. Vaak haken bedrijven en andere instanties dan af.
Nadat u hebt gekozen welk model cv u wilt gebruiken en de basisvereisten in acht hebt genomen, kunt u verdergaan met het invullen van het cv. Dit moet immers volledig op uzelf en op de gewenste functie toegespitst zijn.
Positief en eerlijk
De inhoud van het cv is erg belangrijk. U probeert namelijk door het opstellen van een cv indruk te maken op een potentiële werkgever. Het is dus van belang dat u uzelf verkoopt. Dit doet u door de positieve kwaliteiten naar voren te brengen, terwijl u de negatieve punten zo min mogelijk benadrukt in het document. De moeilijkheid hierbij is dat het cv niet te lang mag zijn. Het moet voor de lezer toegankelijk zijn. Uw kwaliteiten moeten dus kort en bondig beschreven zijn. Daarbij komt dat u altijd eerlijk moet zijn in uw cv. Als u op leugens wordt betrapt, kan dit u duur komen te staan.
Gebruikelijke onderdelen
Uiteraard zien niet alle cv’s er hetzelfde uit. Het is echter gebruikelijk om bepaalde onderdelen in een cv te noemen. Het gaat hierbij om persoonlijke gegevens, een profiel, werkervaringen, opleidingen, nevenactiviteiten, vaardigheden, competenties en overige interesses.
Bij uw persoonlijke gegevens vermeldt u op zijn minst de volgende informatie: voor- en achternaam, adres, e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer. In uw profiel vult u een kort maar pakkend stukje in waarin u meer over uzelf vertelt, bijvoorbeeld wat voor werk u nu doet en wat voor werk u wilt gaan doen.
Onder werkervaringen somt u al uw opgedane werkervaring op, met de bijbehorende informatie van het bedrijf en uw functie. Bovendien moet u hier vermelden hoelang u bij dit bedrijf gewerkt heeft en wat voor resultaten u heeft bereikt in deze functie. Het is verstandig om uw laatste baan bovenaan te zetten en op die manier dus op een chronologische volgorde naar beneden te werken. Bij opleidingen neemt u al uw opleidingen, studies en cursussen mee. Hierin moet dan de naam van de opleiding of cursus worden vernoemd, de plaats, de datum en het jaartal van start en einde van de opleiding of cursus. Vervolgens geeft u per opleiding of cursus indien nodig nog een specialisatie aan en laat u weten of u uw diploma of certificaat heeft behaald.
Onder nevenactiviteiten geeft u alle activiteiten weer die in uw ogen relevant zijn. Referenties ten slotte zijn niet noodzakelijk, maar zeker nuttig om aan het eind van het cv te plaatsen.
Om een curriculum vitae professioneel over te laten komen is het van belang dat het document een goede lay-out bevat, waarin voor een duidelijke volgorde en indeling van de inhoud is gekozen.
Voorbeeld cv
U kunt er voor kiezen om zelf een document te openen en een cv op te stellen. Makkelijker is om een voorbeeld te gebruiken, dat u aanhoudt bij het schrijven van uw cv. Het enige wat u nog hoeft te doen, is uw eigen gegevens aanvullen. Het is aan te raden verschillende voorbeelden te gebruiken. Daarnaast moet u hierbij in het oog houden dat u een voorbeeld gebruikt van het soort cv dat u wilt maken.
Voordat u begint met het invullen van uw cv is het belangrijk om te bepalen welk soort cv geschikt is voor de sollicitatie. Er bestaan namelijk verschillende soorten cv’s, zoals een (a)chronologisch, functioneel, Engels of netwerk-cv. Het gemakkelijkst is om gebruik te maken van een voorbeeld-cv. Kijk op onze cv voorbeeld pagina voor mooie te gebruiken voorbeelden.
templates
Een tweede optie is via internet een mooi cv template te downloaden. Er bestaan verschillende websites waarop u een cv kunt laten opstellen of kant en klare templates kunt gebruiken. Hier hoeft u bijvoorbeeld alleen uw persoonsgegevens, opleidingen, werkervaringen en kwaliteiten in te vullen. Vervolgens kiest u de gewenste lay-out van het cv en bestandsformaat. Op deze manier een gratis cv maken scheelt u veel tijd en moeite.
Tips voor het maken van een cv
Neem bij het opstellen van een cv altijd de volgende tips mee:
1. U hebt niet één cv. Een cv dient altijd toegesneden te zijn op de functie waarnaar u solliciteert, of het nu een open of functiegerichte sollicitatie is. Wanneer u naar een functie solliciteert kijk dan welke vaardigheden de werkgever zoekt en zet deze vaardigheden extra in het zonnetje op uw cv.
Omdat u dus moet variëren met uw cv is het verstandig een cv-sjabloon voor uzelf te maken waarop u allés vermeldt. Wanneer u dan gaat solliciteren naar een specifieke functie hoeft u alleen maar de overbodige stukken te schrappen en de overgebleven stukken aan de functie aan te passen.
2. Zorg voor een goede lay-out. Wat uw werkervaring of opleiding ook is, een goede lay-out maken kunnen we allemaal. Een slechte lay-out straalt bovendien negatief op u af. Zorg daarom dat uw cv visueel goed in elkaar zit. Probeer uw cv, indien mogelijk, qua lay-out te matchen met uw sollicitatiebrief. Dit komt professioneel over. Zorg verder voor een duidelijke structuur en strakke lijnen. De voorbeeld-cv’s op deze site voldoen uiteraard aan deze criteria.
3. Beperk uw cv tot maximaal 2 A4’tjes. Een cv is een overzicht van opleiding en werkervaring. Behalve in sommige gevallen zal deze informatie altijd in 2 A4’tjes samen te vatten zijn. Bedenk dat werkgevers vaak tientallen, maar soms ook honderden cv’s moeten doorspitten en een bondig en overzichtelijk cv wordt daarom gewaardeerd.
4. Verkoop uzelf! Samen met uw motivatiebrief moet uw cv de potentiële werkgever van uw kwaliteiten overtuigen. Wanneer u zelf onzeker overkomt wat betreft uw kwaliteiten dan zal de werkgever zeker niet overtuigd zijn. Presenteer uw kwaliteiten dan ook als feiten, bijvoorbeeld: “Ik heb in deze functie meermaals bewezen een zeer sterk onderhandelaar te zijn”, in plaats van “Ik denk in het verleden bewezen te hebben goed te kunnen onderhandelen”. Wees niet te bescheiden, maar overdrijf uw kwaliteiten ook niet.
5. Laat geen gaten in uw cv. Wanneer u een tijdje zonder baan hebt gezeten of wanneer u langer over uw studie hebt gedaan dan gebruikelijk dan moet u proberen deze “gaten” op te vullen. Wanneer u langer over uw studie heeft gedaan is het belangrijk om bijvoorbeeld bestuursfuncties in uw studententijd die aan de vertraging hebben bijgedragen te vermelden. Wanneer u tijdelijk zonder baan hebt gezeten maar bijvoorbeeld wel vrijwilligerswerk o.i.d. hebt verricht, is het daarom ook een goed idee om dat te vermelden, ook wanneer de aard van het werk zelf niet direct relevant is voor de functie waarna u solliciteert.
6. Let op type- en taalfouten! Spelfouten of fouten in de grammatica zijn funest voor uw cv. Als potentieel werknemer komt u hierdoor niet erg geïnteresseerd en misschien zelfs wat dom over. Uiteraard wilt u ook niet slordig overkomen. U kunt typefouten vermijden door uw cv meerdere malen zelf door te lezen en het daarna nog door iemand anders door te laten nemen. Typefouten vallen vaak ook beter op wanneer u uw cv op papier leest.
7. Gebruik geen afkortingen of vakjargon. Uw cv moet zo prettig mogelijk lezen. Afkortingen en vakjargon maken uw tekst minder goed leesbaar. De potentiële werkgever moet een prettig gevoel krijgen bij uw cv. Vermijd daarom ook onnodig moeilijk taalgebruik, zoals vakjargon, wanneer dit niet strikt noodzakelijk is.
8. Stuur een pasfoto mee. Het is steeds meer geaccepteerd om een pasfoto op het cv te zetten. Wanneer u van mening bent dat u er representatief uitziet, schroom dan niet om een nette pasfoto van uzelf in uw cv op te nemen.
9. Het digitale cv. Wanneer u uw cv via email verstuurt, geef het dan een logische naam, bijvoorbeeld: cv_uwnaam.doc. Zorg er ook voor dat het een bestand is dat op alle computers geopend kan worden. Voor Microsoft Word is dit dus een .doc bestand en niet een .docx bestand.
10. Vermeld niet zomaar referenties. Vermeld niet zomaar referenties op uw cv. Geef de referenties alleen in uw cv op wanneer er expliciet naar wordt gevraagd. Benader van tevoren de referenten zodat zij weten dat zij benaderd kunnen worden.
11. Zorg dat uw cv en motivatiebrief bij elkaar passen. Wanneer u gaat solliciteren bent u er met alleen een cv waarschijnlijk niet. Wanneer u ook een motivatiebrief schrijft, zorg er dan voor dat deze qua uiterlijk overeenkomt met uw cv.