Opzegtermijn contracten

Iedereen heeft wel eens een arbeidsovereenkomst, sportabonnement of zorgverzekering afgesloten. Wanneer u een contract tekent, ontstaan hieruit rechtsgevolgen.

Dit zorgt ervoor dat beide partijen één of meer rechten verkrijgen waarvoor zij hebben getekend. Vaak zit aan dit soort langdurige overeenkomsten een opzegtermijn vast.

Dit zorgt ervoor dat een klant of werknemer niet van de één op de andere dag de overeenkomst kan beëindigen. Tegenwoordig zien we dit bijvoorbeeld veel terug in de sportschool.

In veel gemeenten kan men niet meer een sportabonnement afsluiten voor een maand of losse lessen kopen. Vaak is het alleen maar mogelijk om een jaarabonnement af te sluiten.

Men kan vaak niet onder opzegtermijn van een sportschool abonnement uit, op een aantal uitzonderingen na. Lees daarom altijd een contract goed, voordat u onnodig aan een contract en een opzegtermijn bent verbonden.

Lengte opzegtermijn

Elke opzegtermijn is verbonden aan een bepaalde tijdsperiode. Het kan erg verschillen hoe lang een opzegtermijn is. Maar houdt er rekening mee dat u bijna altijd gebonden bent aan een opzegtermijn, of dit nou 1 maand is of 3 maanden.

Een opzegtermijn is in het leven geroepen om te bemiddelen tussen beide partijen die betrokken zijn bij de opzegging.

Gaat het bijvoorbeeld om de opzegtermijn van een baan, dan moet de werkgever tijd krijgen om een nieuwe werknemer aan te nemen en de werknemer de tijd krijgen op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Door middel van een opzegtermijn is dit mogelijk en zorgt dit voor minder conflicten.

Opzegtermijnen

Een opzegtermijn is dus de tijd die tussen het moment van opzeggen en de officiële opzegging in zit. Vaak denkt u hier meteen aan uw baan, maar ook bij telecomaanbieders, goede doelen, tijdschriften en nog veel meer dagelijkse dingen kunt u een opzegtermijn tegenkomen.

Vaak is een opzegtermijn makkelijk te vergeten en dit kan tot problemen leiden. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, zorg er dan voor dat u eerst nagaat wat de opzegtermijn is voordat u begint aan nieuwe dingen.

Bijvoorbeeld met uw telefoonabonnement, meestal zit u hier 1 of 2 jaar aan vast en geldt dan ook nog een opzegtermijn.

Wilt u dus precies na 2 jaar overstappen op een ander telefoonabonnement, dan moet u dit dus ruim van tevoren aangeven. Dit is helemaal van groot belang als u bijvoorbeeld een 2 jaar geldende aanbieding heeft.

Deze aanbieding zal na 2 jaar automatisch overgaan op een regulier tarief waardoor u veel duurder uit bent.
Houdt daarom voor al uw abonnementen goed bij wanneer u kunt opzeggen en wat de opzegtermijn is!

Voor gerichte informatie over een opzegtermijn kunt u verder lezen op de verschillende pagina’s van deze site.

Opzegtermijn sportschool
Opzegtermijn Verzekeringen
Opzegtermijn zorgverzekering
Opzegtermijn contracten
Opzegtermijn abonnementen

In veel verschillende gevallen kunt u te maken krijgen met een jaarcontract. Dit houdt in dat uw contract geldt voor een jaar, maar is er ook een opzegtermijn jaarcontract?

In sommige gevallen wel en in sommige gevallen niet. De vraag die ook vaak naar boven komt omtrent dit onderwerp is een tussentijdse opzegging van het contract.

Wat is een jaarcontract

Een jaarcontract houdt in dat het contract dat is opgesteld voor een jaar. Na dit jaar kan het contract afgelopen zijn of stilzwijgend verlengd worden.

Stilzwijgend betekent dat als u niks doet of als de werkgever niks doet het contract opnieuw voor een jaar geldt. Maar hoe zit het met de opzegtermijn, in principe is er geen opzegtermijn jaarcontract en loopt het contract na een jaar gewoon af. Tenzij er dus vermeld is dat het contract stilzwijgend verlengd wordt.

In principe zit je een jaar vast aan een jaarcontract, maar dit hangt allemaal af van wat er in het jaarcontract is opgesteld. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat er tussentijdse opzegging plaatsvindt?

Staat er in het contract van wel, dan is dit mogelijk. Maar wat is de opzegtermijn jaarcontract? In principe als er tussentijdse opzegging mogelijk is, is dit een maand.

Andere jaarcontracten

Jaarcontracten kom je vaak tegen bij abonnementen. Het is hier bijna nooit mogelijk om tussentijds op te zeggen en er is bijna altijd sprake van een stilzwijgende verlenging.

Maar wat betekent dit nou allemaal voor de consument. Een jaarcontract is een jaarcontract en dus zit u er een jaar aan vast. Beide partijen moeten zich dan houden aan de regels die in dat contract zijn opgesteld. Wilt u dat na een jaar het contract afloopt, dan zit u vast aan een opzegtermijn jaarcontract.

Deze opzegtermijn staat vermeld in het contract. Is deze opzegtermijn bijvoorbeeld 2 maanden dan moet u dus minstens 2 maanden van te voren uw contract opzeggen of anders zal het verlengd worden.

Houdt daarom goed bij welke contracten automatisch beëindigd worden en welke een opzegtermijn hebben, dit voorkomt dat u onnodig vast blijft zitten aan uw contract.

Overigens is er wettelijk in Nederland geregeld dat de meeste contracten na de termijn van het eerste jaar per maand mogen worden opgezegd.

Stel u hebt uw jaarcontract wel stilzwijgend laten verlengen dan betekent dit niet altijd dat u er weer een jaar aan vast zit. Wel blijft er altijd een opzegtermijn gelden. Ga dit dus goed na bij al uw abonnementen.