Gratis voorbeeld cv

Ben je op zoek naar een gratis voorbeeld cv?

Als je een sollicitatiebrief of motivatiebrief gaat versturen, omdat je wilt solliciteren op een nieuwe functie, dan wordt er vaak van je gevraagd om een cv (curriculum vitae) mee te sturen.

Onderaan deze pagina vind je een voorbeeld CV in Word formaat, die je kunt downloaden en gebruiken.

Als het moment aanbreekt dat u wilt gaan solliciteren voor een baan dan moet u met een aantal dingen rekening houden. Een daarvan is het hebben van een overzichtelijk CV Voor zowel een open sollicitatie als een reactie op een vacature heeft u een CV nodig. Uw CV (Curriculum Vitae) is een overzichtelijk bestandje waarin u verschillende gegevens over uzelf zet zodat het bedrijf waarbij u solliciteert in een oog opslag al uw opleidingen, werkervaring en andere relevante informatie kan zien.

Om duidelijk te maken hoe een cv precies in elkaar zit worden hieronder voorbeelden van een curriculum vitae getoond. Elk voorbeeld cv geeft vooral duidelijkheid over de opbouw en zorgt voor overzichtelijkheid.

Voorbeeld curriculum vitae

Deze voorbeeld cv’s vormt de basis voor het cv dat je kan opstellen. Het is verstandig om meer informatie toe te voegen. Gebruik bij voorkeur meer dan één voorbeeld en combineer de goede elementen van de verschillende cv’s die je als voorbeeld gebruikt. Zoek bovendien zo specifiek mogelijk, zodat u zeker weet dat u voor de beoogde functie een representatief cv opstelt. De verschillende soorten cv’s zijn:

  • Chronologisch cv – Standaard is een cv dat studie- en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde presenteert, ook wel het Amerikaanse model genoemd. Dit gaat ervan uit dat de recentste ervaringen het belangrijkst zijn.

voorbeeld (a)chronologisch cv in Word formaat.

  • Functioneel cv – Een andere optie is het functioneel cv, ook wel thematisch cv of vaardigheden-cv  genoemd. De volgorde van de opgesomde capaciteiten of werkervaringen is niet bepaald op chronologische basis, maar door de relevantie hiervan voor de gewenste functie. Dit cv bevat geen jaartallen en moeilijke namen die afleiden. Het functioneel cv kan bijvoorbeeld een goed idee zijn voor mensen die van carrière veranderen. Zo kan de opsteller direct de nadruk leggen op zijn of haar relevante capaciteiten en ervaringen, ook al zijn die van langer geleden. Ook wanneer u weinig ervaring hebt of wanneer er gaten vallen in uw cv, dan is dat makkelijker te verbloemen met een functioneel cv.
  • voorbeeld 1 (plaatje) van een functioneel cv.
  • voorbeeld 2 (plaatje) van een thematisch cv.
  • verder in dit artikel staat een voorbeeld in Word formaat
  • Netwerk-cv – Ten slotte bestaat er ook het netwerk-cv. Dit cv is bij uitstek geschikt om in een netwerk te verspreiden en daarbij zeer geschikt voor open sollicitaties. Hierin kunt u namelijk vermelden naar wat voor functie u op zoek bent, naast de voor een cv gebruikelijke elementen. Op andere punten verschilt een netwerk-cv niet van een chronologisch of functioneel cv.

Wat staat er in een CV?

Uiteraard zien niet alle CV’s er hetzelfde uit. Een CV bestaat uit verschillende ‘onderdelen’. Zo is een kopje met ‘persoonlijke gegevens’, een kopje met ‘uw profiel’, een kopje met ‘werkervaringen’, een kopje met ‘opleidingen’,  een kopje met nevenactiviteiten, en een kopje met vaardigheden en competenties. Verder kunt u er voor kiezen om een kopje met ‘hobby’s’ erin te verwerken.  Indien u in het bezit bent van een referentie van een oude werkgever dan is het vaak ook nuttig om deze aan het einde van uw CV er bij te voegen.

Uw persoonlijke gegevens bestaan uit de volgende informatie: Voor-, en achternaam, adres, emailadres, geboortedatum en telefoonnummer. Bovendien geeft u hierin aan of u in het bezit bent van een rijbewijs, en zo ja, welk soort rijbewijs.

Als u het kopje van uw profiel gaat invullen is het de bedoeling dat je een kort maar pakkend stukje schrijft waarin u wat over uzelf verteld. Schrijf dan iets over wat voor werk u nu doet en wat voor werk u wilt gaan doen.

In het kopje werkervaringen is het de bedoeling dat je op een chronologische volgorde al uw opgedane werkervaring opschrijf met de bijbehorende informatie van het bedrijf en uw functie. Bovendien moet u hier vermelden hoelang u bij dit bedrijf gewerkt heeft en wat voor resultaten u heeft bereikt met deze functie. Het is verstandig om uw laatste baan bovenaan te zetten en op die manier dus op een chronologische volgorde naar beneden te werken.

In het kopje van uw opleidingen is het de bedoeling dat u al uw opleidingen, studies en cursussen opneemt. Hierin moet dan de naam van de opleiding of cursus worden vernoemd, de plaats, de datum en het jaartal van de start van de opleiding of cursus en het wanneer dit is beëindigd. Vervolgens geeft u per opleiding of cursus indien nodig nog een specialisatie aan en laat u weten of u uw diploma of certificaat heeft behaald.

Dan komt u bij het kopje nevenactiviteiten. Dit zijn alle activiteiten die in uw ogen van toepassing zijn die u naast uw werk doet en heeft gedaan. Hierin kunt u bijvoorbeeld bestuursjaren of vrijwilligerswerk zetten.

Dan komt u bij het laatste kopje; ‘referenties’. Dit is niet verplicht om in een CV te zetten, maar als u in het bezit bent van een positieve referentie van een van uw werkgevers dan is het zeker de moeite waard om deze bij uw CV te voegen. Nogmaals, deze opzet is slecht een indicatie voor een goed CV voorbeeld, u kunt uw eigen wensen of meningen hier natuurlijk in verwerken.

Hoe ziet een CV er uit?

De opbouw van het CV voorbeeld hebben we zojuist al besproken. Kijk anders nog even op onze pagina: curriculum vitae.  Als u zorgt dat alle genoemde informatie in uw CV staat, zónder spelfouten, dan bent u al een heel eind. Wel moet u er dan nog even voor zorgen dat de opmaak van uw CV duidelijk, helder en leesbaar is. Kies bijvoorbeeld voor een makkelijk te lezen lettertypen. Maak gebruik van dikgedrukte tussenkopjes en cursieve teksten indien nodig. Als het CV qua inhoudt voldoet aan alle eisen, maar het er niet gestructureerd in wordt gezet zal de werkgever minder aandacht besteden aan het lezen van uw CV of zelfs helemaal niet lezen. Zorg er dus voor dat u zonder spel-, en taalfouten uw CV met alle bovengenoemde informatie in een geordend document plaats welke duidelijk te lezen is.

Op basis van de cv’s wordt een eerste selectie van interessante sollicitanten gemaakt. Als je cv de indruk wekt dat jouw ervaringen goed aansluit bij de functie, dan zal je eerder worden uitgenodigd voor een gesprek. Hiermee zie je opnieuw het belang van een goede cv.

Het is slim om voor de werkgever, de gebruikelijke onderdelen in de juiste volgorde op je cv te zetten, zodat zij het gemakkelijk kunnen scannen en informatie snel kunnen vinden. In je curriculum vitae moeten in ieder geval je personalia, werkervaring, vaardigheden en opleidingen vermeld staan.

Ook de opmaak erg belangrijk. De eerste indruk moet verzorgd zijn. Zorg dat kolommen recht zijn uitgelijnd en geef alle onderdelen van het cv een vet gedrukte kop, zodat deze snel vindbaar zijn.
Gebruik het liefst één, maar in ieder geval niet meer dan twee lettertypes door elkaar.
Te veel lettertypes door elkaar geeft een rommelige indruk. Een cv mag net langer zijn dan twee A4’tjes. Je kunt eventueel een foto aan je cv toevoegen. Kies dan wel voor een professionele foto en geen vakantiefoto.

Je kunt ook bij de voorbeelden van Sollicitatiebriefvoorbeeld.nl een mooi cv template uitzoeken. Je vindt daar tevens handige sollicitatie tips en voorbeeldbrieven.

********** Begin CV voorbeeld **********

Personalia
Naam:
Adres:
Postcode, woonplaats:
Telefoon:
E-mail:
Geboortedatum:
Geboorteplaats:
Nationaliteit:
In bezit rijbewijs: Ja/Nee

Opleidingen
Benoem hier je opleidingen chronologisch, begin met de meest recente opleiding. Benoem ook of je het diploma behaald hebt. Hierna een voorbeeld:
2013 – 2014 opleiding A (diploma behaald)
2011 – 2013 opleiding B (diploma behaald)
2010 – 2011 opleiding C (diploma niet behaald)

Werkervaring
Benoem hier je werkervaring(en) chronologisch, begin met de meest recente ervaring. Geef kort weer waar de ervaring uit bestond. Hierna een voorbeeld:
2013 – heden Bedrijf A
Branche:
Functie:
Werkzaamheden:
fulltime/parttime:
Adres:
Postcode:
Vestigingsplaats:
Telefoon:
Referentie(s):

2007 – 2013 Bedrijf B
Branche:
Functie:
Werkzaamheden:
fulltime/parttime:
Adres:
Postcode:
Vestigingsplaats:
Telefoon:
Referentie(s):

Overige relevante kennis:
MS Office pakket: uitgebreide kennis
Pakket X boekhouden: uitgebreide kennis
Internet: uitgebreide kennis
Oracle: beperkte kennis

Talen:
Nederlands: Moedertaal
Engels: Goed, spreken, schrijven, verstaan en lezen
Frans: Goed, spreken, schrijven, verstaan en lezen
Duits: voldoende, spreken, schrijven, verstaan en lezen
Italiaans: matig, spreken, schrijven, verstaan en lezen

********** Einde CV voorbeeld **********

Download hieronder het cv voorbeeld:

download-voorbeeld-word

Engels cv

Wanneer u in het buitenland gaat solliciteren heeft u uiteraard een cv in een vreemde taal nodig. Behalve de taal is echter ook de opbouw en gewenste inhoud van het cv vaak anders. Het meest voor de hand liggend is een cv in het Engels. Hierin is het gebruikelijk om een klein stukje over uzelf en uw ambities te schrijven. Ook ligt er meer focus op stages en publicaties dan in het Nederlandse curriculum vitae, waar de nadruk meer ligt op werkervaring.

Een Engels cv verschilt niet alleen in de gehanteerde taal, maar stelt vaak ook andere eisen dan een Nederlands cv. Om een goede eerste indruk te maken is het daarom van belang te voldoen aan de verwachtingen van de lezer. Voorbeelden zijn een eenvoudige manier om te achterhalen welke vorm voor een cv gebruikelijk is in een land.

Solliciteren naar een functie in het buitenland

Als u een sollicitatiebrief moet schrijven naar een bedrijf of instantie in het buitenland is het aan te raden om eerst een voorbeeld-cv te zoeken. Wat als een correct cv wordt gezien, kan immers per land verschillen. Los van het verschil in taal, hanteren landen verschillende lay-outs en notatiemanieren. Omdat het uiteraard heel onprofessioneel overkomt als een cv niet conform deze gebruiken is opgesteld, is het verstandig u hier eerst in te verdiepen. Als voorbeeld zullen we ingaan op cv’s in het Engels. Natuurlijk kunnen cv-conventies in andere landen anders zijn dan die in Engeland.

Nederlands cv versus Engels cv

Als u op internet een voorbeeld-cv in het Engels vergelijkt met een Nederlands voorbeeld-cv zal al snel opvallen dat allereerst het woord cv in het Engels meestal vertaald wordt met  ‘resume’ en dat boven uw persoonlijke gegevens niet het woordje ‘personalia’ staat. Ook is op te maken uit de diverse voorbeeld-cv’s in het Engels, dat de personalia zelf op verkorte wijze zijn genoteerd. Daarnaast moet men in het achterhoofd houden dat data in het Engels op een andere wijze genoteerd worden dan in het Nederlands. Wanneer u bezig bent met het beschrijven van uw opleidingen doet u er ook goed aan te weten dat het Engelse schoolsysteem niet werkt met cijfers, zoals in Nederland, maar met letters. Neem dus niet klakkeloos uw examencijfers over in uw cv, want dit zegt de Engelsen niks.

Voorbeeld-cv in het Engels is niet dé garantie op een taalkundig correct cv

De kopjes zijn gemakkelijk terug te vinden in een voorbeeld-cv in het Engels. Vergeet echter bij het schrijven van een cv in het Engels niet om goed te controleren of de teksten ook grammaticaal kloppen en taalkundig gezien mooi lopen. Dit is helaas niet uit een voorbeeld-cv in het Engels te halen. Voor de grote lijnen zijn voorbeelden echter zeker een ontzettend goede uitkomst! En vergeet vooral niet uw woordenboek erbij te pakken.

Veel succes met onze basis gratis cv voorbeeld en hopelijk komt daarmee je gewenste baan binnen handbereik.