Overstappen van energieleverancier: een voorbeeldbrief

Er zijn heel wat energieleveranciers op de markt en deze hebben allemaal hun eigen tarieven en aanbiedingen.

Sommige energieleveranciers werken met vaste tarieven, andere energieleveranciers hanteren variabele of dynamische tarieven. Het energiecontract dat een jaar geleden de beste keuze was, is dat vandaag misschien niet meer.

Dan kan het een goede optie zijn om over te stappen van energieleverancier. Hiervoor kun je een gratis voorbeeldbrief gebruiken.

Goede redenen om over te stappen van energieleverancier

Een van de meest voor de hand liggende redenen om van energieleverancier te wisselen, is de mogelijke besparing op je energierekening.

Veel energieleveranciers bieden aantrekkelijke tarieven aan nieuwe klanten aan of werken met welkomstgeschenken. Dit is een onderdeel van hun marketingstrategie. Door over te stappen naar een energieleverancier met lagere tarieven, kun je aanzienlijk besparen.

Niet alle energieleveranciers bieden bovendien dezelfde kwaliteit op het gebied van klantenservice. Er zijn zelfs energieleveranciers die telefonisch niet bereikbaar zijn.

Als je ontevreden bent over de dienstverlening van je huidige leverancier, kan overstappen naar een andere aanbieder een goed idee zijn.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kun je niet alleen doen door te isoleren en anders te leven, maar ook door over te stappen naar een energieleverancier die duurzame energie aanbiedt.

Groene energie, opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en biomassa, is beter voor het milieu en helpt bij het tegengaan van de klimaatverandering.

Veranderen van energieleverancier

Bij het overstappen van energieleverancier moeten verschillende spelregels in acht worden genomen, afhankelijk van het type contract dat je hebt. Het kan bijvoorbeeld dat je een contract voor bepaalde tijd hebt, bijvoorbeeld voor één of drie jaar.

Als je dan wil overstappen, moet je in theorie wachten tot het einde van het contract. Je kunt er ook voor kiezen om vroeger op te zeggen. Dan hanteert men meestal een opzegtermijn van 30 dagen. Ook kan men om een opzegvergoeding vragen.

Raadpleeg zeker het energiecontract en de website van je huidige energieleverancier, want daar vind je meer informatie over eventuele opzegtermijnen en -vergoedingen.

Weet ook: als je een welkomstgeschenk hebt gekregen, moet je dit soms voor een deel terugbetalen. Dit vind je vaak terug in de actievoorwaarden.

Voor contracten van onbepaalde tijd zijn de regels iets eenvoudiger. Ook hier geldt er een opzegtermijn van 30 dagen. De specifieke voorwaarden en de opzegtermijn zijn te vinden in het contract van je energieaanbieder.

Het is belangrijk om tijdig een nieuwe energieleverancier te vinden om te voorkomen dat je zonder elektriciteit komt te zitten.

Overstappen van energieleverancier is niet moeilijk

Het overstappen van energieleverancier wordt steeds eenvoudiger, onder meer dankzij de opkomst van vergelijkingswebsites voor energie.

Deze platforms helpen consumenten bij het vergelijken van energieprijzen en bij het ontdekken van aantrekkelijke energie aanbiedingen. Bovendien nemen energieleveranciers in de praktijk vaak de volledige overstapprocedure uit handen.

Dit betekent dat je zelf geen opzegbrief hoeft te schrijven, omdat de nieuwe energieleverancier hun eigen brieven en processen gebruiken om de overgang voor jou te regelen. Hierdoor wordt de overstap naar een nieuwe energieleverancier niet alleen eenvoudiger, maar verloopt het ook sneller en zorgelozer.

Het blijft wel belangrijk om zelf na te gaan of er een opzegboete van toepassing is. Er zijn nog maar weinig energieleveranciers die opzegboetes terugbetalen.

Inhoud opzegbrief energieleverancier

In een opzegbrief om over te stappen van energieleverancier moet je een aantal essentiële zaken opnemen. Begin met je eigen NAW-gegevens bovenaan de brief, gevolgd door de naam en het adres van de energieleverancier.

Vermeld de datum waarop je de brief schrijft. Vervolgens moet je een duidelijk onderwerp aangeven, zoals “Opzegging energiecontract per [datum]“. In de inleidende alinea leg je kort de reden voor de brief uit, namelijk je beslissing om over te stappen naar een andere energieleverancier.

De reden hiervoor hoef je niet te vermelden. Vermeld wel je contractnummer en de gewenste einddatum van het contract. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn.

Geef aan dat je zowel een bevestiging van de opzegging als de eindafrekening wilt ontvangen. Sluit de brief af met een formele groet, je handtekening en je naam.

Gratis voorbeeldbrief: overstappen van energieleverancier

[Uw naam]

[Uw adres]

[Postcode en woonplaats]

[E-mailadres]

[Naam Energieleverancier]

T.a.v. Klantenservice

[Adres Energieleverancier]

[Postcode en plaats]


[Plaats], [Datum]

Betreft: Opzegging energiecontract per [Gewenste Einddatum]

Geachte heer/mevrouw,

Met deze brief wil ik u informeren over mijn beslissing om mijn energiecontract bij [Naam Energieleverancier] op te zeggen. Ik verzoek u hierbij om mijn contract met contractnummer [Contractnummer] per [Gewenste Einddatum] te beëindigen.

Ik zou graag een bevestiging van deze opzegging ontvangen, evenals een eindafrekening van mijn verbruik tot de opzegdatum. U kunt deze informatie sturen naar bovenstaand adres of per e-mail naar [E-mailadres].

Ik dank u bij voorbaat voor de verwerking van mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,

[Uw handtekening]

[Uw naam]